bútor

Energetika, lakás, bútorok – egészség és hosszú élettartam

Lakberendezés, lakáskultúra, energia felhasználás

Lakás és energia felhasználás
Lakás és energia felhasználás

Akárhogyan is nézzük, mindhárom, címben felsorolt fogalom, az energetika, a lakás, a bútorok – végső soron az embert, a szobákban, rendelőkben, intézményben, étteremben élő, alkotó, étkező, pihenő embert szolgálják!

A lakás energia gazdálkodása, a hőérzet biztosításával siet a lakó jó közérzetének kialakításához. És persze akkor is, amikor a rezsit kell fizetni, mert nem mindegy, hogy a nyílászárók, vagyis az ajtók, ablakok mennyit engednek ki a drága energiából. És persze a szigetelés is szóba jön, mármint hogy van, vagy nincs szigetelés a házon.

A bútor, a lakberendezés tárgyai élettartama és az energia felhasználás

Aki azt gondolná, hogy az energitakarékosságnak semmi köze a bútorokhoz, kanapékhoz, szekrényekhez – az ugyanúgy nagyot tévedhet, mint aki nem hitte, hogy a duguláselhárítás szempontjának sincs itt semmiféle szerepe. Pedig van, ezt bizonyítottuk a Bútorok védelme duguláselhárítással c. bejegyzésben.
Az állandó hideg huzatnak kitett fa, szövet, bőr – vagyis a bútorok építőelemei – nagyon megsínylik az ilyen állapotot.
De a hőguta, amely a kanapé, a fotel falábát, a szekrény oldalát kiszívja, megszabadítja a nedvességtől a nyári forróságban – erős repedésekkel teheti használhatatlanná bútorainkat.
Az állott meleg nagy nedvességtartalom mellett a penészesedés melegágya lehet – ilyen állapotból sem jönnek ki jól a bútoraink. A penész, ha egyszer szétteríti spóráit, igazán nehézzé teszi a kiírtását, a költségekről és pláne az egészségrombolásáról már nem is beszélve.

Energetikai tanúsítvány

Napjainkban az ingatlanok adás-vételekor az eladónak energetikai tanúsítvánnyal kell bizonyítania az ingatlan energetikai besorolását.
Érdemes ezt figyelembe vennünk, amikor vételre szánjuk el magunkat!
De energetikai tanúsítványt nem csak adás-vételkor lehet készíttetni, hanem gondos megfontolásból: rezsicsökkentés és a bútorzat és az emberi egészség védelme miatt is!

A világítás is energiát használ

A szemünk egészsége is kapcsolatban áll az energia felhasználással.
Szerencsére ismerünk Budapesten egy kitűnő lámpa és csillár ügyekben professzionális üzletet amely nagyszerű tanácsokkal lát minket el a világítástechnika teljes területén. Az energiafelhasználásról például így ír:

Folyamatosan új megoldások, ötletek születnek, amelyek az energiatakarékosságot tartják szem előtt. Ennek az eredményeként jött létre a LED (Light Emitting Diode) technológia. Jellemzője a kis energiaszükséglet , alacsony hőtermelés. A fényerő tekintetében ezen technológia nagy fejlődésen ment keresztül, mert korábban nem volt alkalmas erős fényerő szükségletű helység megvilágítására, csak hangulatfény elérésére. Mostanra megszülettek az úgynevezett Power, és SMD,m COB LED-ek, amelyek megközelítik a hagyományos izzók fényét és tökéletesen kiváltják őket.

Fénymánia Lámpabolt, Megvilágítási ötletek

Ha képletszerűen akarom összefoglalni, amiről eddig beszéltünk:
energiatanúsítvány + nyílászárók + szigetelés = jó egészség + hosszú élettartamú bútorok és lakberendezés

***

Elolvasásra javaslom témánkban:

Energetikai tanúsítvány

Ablak, ajtó, redőny

Fénymánia lámpabolt

3 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük