bútor

Miben árt a bútornak, ha huzatos a ház?

Ház, energia, energetikai tanúsítvány

A huzatos ház számos módon ártalmas lehet a bútorokra nézve:

1. Száraz levegő: A huzat hideg levegőt hoz be a házba, ami kiszárítja a levegőt. Ez a száraz levegő a fa bútorok kiszáradását és repedezését okozhatja. A bőr- és szövetbútorok is kiszáradhatnak és megkeményedhetnek a huzatos házban.

2. Hőmérséklet-ingadozások: A huzat gyakran hőmérséklet-ingadozásokat okoz a házban. Ezek a hőmérséklet-ingadozások a fa bútorok vetemedését és repedését okozhatják. A ragasztott bútoroknál a ragasztás is elengedhet a hőmérséklet-ingadozások hatására.

3. Por és szennyeződés: A huzat port és szennyeződést hoz be a házba. Ez a por és szennyeződés beszennyezheti a bútorokat, és nehezebbé teszi a tisztításukat.

4. Napfény: A huzat gyakran ablakokon keresztül áramlik be a házba. A napfény fakíthatja a bútorok színét, és idővel tönkreteheti a szövet- és bőrburkolatot.

Tippek a bútorok védelmére huzatos házban:

 • Használjon párásítót a levegő páratartalmának növelésére.
 • Helyezzen bútorvédő huzatokat a bútorokra, hogy megvédje őket a portól és a szennyeződéstől.
 • Ne tegye a bútorokat közvetlenül ablak elé, ahol huzatnak és napfénynek van kitéve.
 • Rendszeresen tisztítsa a bútorokat, hogy eltávolítsa a port és a szennyeződést.
 • Ha a bútorok már kiszáradtak vagy megrepedtek, vigye el őket bútormunkáshoz javításra.
 • A legfontosabb: a huzat okának felderítése és megszüntetése. Ennek legfőbb eszköze az energetikai tanúsítvány elkészíttetése.

Milyen a jó energiatanúsítvány?

A jó energiatanúsítvány nem csupán egy papír, amire szükség van az ingatlan adásvételéhez vagy bérbeadásához. Sokkal több annál: egy hasznos útmutató, amellyel feltárhatjuk otthonunk energetikai gyenge pontjait, és megalapozhatjuk a jövőbeli felújításokat.

De mi is teszi jóvá egy energiatanúsítványt?

1. Szakértelem: A tanúsítványt jogosult, tapasztalt energetikai tanúsító készítse el, aki alaposan felméri az ingatlan energetikai jellemzőit.

2. Hitelesség: A tanúsítvány adatai pontosak és megbízhatóak legyenek, tükrözve az ingatlan valós energetikai teljesítményét.

3. Részletesség: A tanúsítvány ne csak az épület besorolását tartalmazza, hanem részletesen mutassa be a hőveszteség forrásait, javaslatokat tegyen a hatékonyabb energiafelhasználásra és a lehetséges korszerűsítési lépésekre.

4. Hasznosság: A tanúsítvány könnyen érthető formában fogalmazza meg a javaslatokat, hogy az ingatlan tulajdonosa számára kézzelfogható útmutatást nyújtson az energetikai megtakarításhoz.

5. Érvényesség: A tanúsítvány 10 évig érvényes, így a tulajdonos hosszabb távon is nyomon követheti az épület energetikai teljesítményének változását.

Ezen kívül:

 • Keressünk referenciákat: Mielőtt megbíznánk egy energetikai tanúsítót, tájékozódjunk a tapasztalatairól, és olvassunk el róla online értékeléseket.
 • Kérjünk árajánlatot: Ne dőljünk be a legolcsóbb ajánlatnak, hasonlítsunk össze több tanúsító árajánlatát és szolgáltatásait.
 • Tegyünk fel kérdéseket: Ne féljünk kérdezni a tanúsítástól az ingatlan energetikai jellemzőiről és a javasolt korszerűsítési lépésekről.

Egy jó energiatanúsítvány nem csupán kötelező dokumentum, hanem értékes befektetés, amellyel hosszú távon energiát és pénzt takaríthatunk meg.

Tippek a jó energiatanúsítvány kiválasztásához:

 • Kérjük ki az ismerősök, családtagok ajánlását.
 • Nézzük meg a tanúsító honlapját, online értékeléseit.
 • Kérdezzünk rá a tanúsító tapasztalataira, referenciáira.
 • Egyeztessünk időpontot a helyszíni felmérésre.
 • Kérjünk árajánlatot, hasonlítsuk össze a szolgáltatásokat.
 • Ne féljünk kérdezni a tanúsítástól.

Egy alapos és megbízható energiatanúsítvány kulcsfontosságú az ingatlan energetikai hatékonyságának javításához, a rezsiköltségek csökkentéséhez és a komfortosabb lakókörnyezet megteremtéséhez.

Íme néhány további tipp, amelyek segíthetnek:

 • Hőszigetelés: A szigetelés kulcsfontosságú az energia megtakarítása szempontjából. Ellenőrizzük a tetőteret, a homlokzatot, a padlót, és szükség szerint végezzünk utólagos szigetelést.
 • Fűtésrendszer korszerűsítése: Idővel a fűtési rendszerek elavulttá válhatnak. Fontos, hogy a kazánt, radiátorokat, csöveket rendszeresen ellenőriztessük, és ha szükséges, cseréltessük korszerűbbre. Érdemes lehet a padlófűtés vagy hőszivattyú kiépítését is megfontolni.
 • Megújuló energiaforrások: A megújuló energiaforrások, mint a napelem vagy a napkollektor bevezetése jelentősen csökkentheti az energiafogyasztásunkat, és így a kiadásainkat is.
 • Okos megoldások: Az okos otthon-megoldások segíthetnek automatizálni és hatékonyabbá tenni a fűtést, hűtést és a világítási rendszereket. Érdemes beszerezni például programozható termosztátokat vagy jelenlét-érzékelős világítást.
 • Apró változtatások: Sok apró változtatás együttesen is nagy hatással lehet az energiafogyasztásra. Húzzuk ki azokat az elektromos eszközöket, amiket nem használunk. Használjunk LED égőket, takarékoskodjunk a vízzel. Függönyt használva csökkenthetjük a hőveszteséget.

Összegzésképpen

Az energiahatékonyság javítása többlépcsős folyamat, amely némi befektetést igényel, de hosszú távon megtérül. A támogatási lehetőségek figyelemmel kísérésével pénzt takaríthatunk meg, és egyúttal kevésbé terheljük a környezetünket, így mindenkinek győztes helyzet.

A mi javaslatunk energetikai tanúsítvány beszerzésére: Energetikai tanúsítvány, energiatanúsítvány
Korábban már említettük: Energetika, lakás, bútorok – egészség és hosszú élettartam

Friss, átfogó cikk a témában: Két lépés az energia megtakarítás felé

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük